COVID-19:

Maatregelen voor ondernemers

gallery/logo_abdelfzijl
gallery/logo_1anders_180x60

Noordersingel 28

9934 AL  Delfzijl

abdelfzijl@1-anders.nl

Voorlopige aanslag

Betaalt u nu nog iedere maand een bedrag aan voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting (IB) of vennootschapsbelasting (VPB)? En denkt u dat uw bedrijf mogelijk minder winst zal gaan draaien dan gebruikelijk is? Dan kan het een goed idee zijn om alvast de voorlopige aanslag aan te passen, zodat het bedrag dat u hieraan kwijt bent, per maand, lager zal zijn.

U betaalt dan minder belasting dan wanneer u uw voorlopige aanslag ongewijzigd laat. Om uw voorlopige aanslag aan te passen dient u uw (verwachte) inkomen omlaag te brengen.

Wanneer blijkt dat de nieuwe voorlopige aanslag niet hoger uitvalt dan wat u dit jaar al hebt betaald aan belastingen, dan krijgt u het verschil terug.

Kanttekening

Er zit een kleine ‘maar’ aan het wijzigen van uw voorlopige aanslag. Voordat u beslist of u uw voorlopige aanslag wijzigt, adviseren wij u om het hierna volgende stuk door te nemen.

Wij informeren u via deze pagina over de eventuele gevolgen die het wijzigen van uw voorlopige aanslag met zich mee kan brengen, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen om uw maandelijkse voorlopige aanslag wel of niet te wijzigen.

 

Twijfelt u alsnog? Neem gerust contact met ons op voor advies.

Gevolgen van wijziging voorlopige aanslag

Het aanpassen van de voorlopige aanslag zal gevolgen hebben voor uw definitieve aanslag.

Het bedrag wat u via de voorlopige aanslag per maand betaald bestaat uit de belasting die u anders over het gehele jaar in één keer zou moeten afdragen.

Meer winst dan aangegeven

Wanneer u aangeeft dat u minder winst verwacht en uw voorlopige aanslag daarop laat aanpassen, terwijl later blijkt dat u toch meer winst hebt gedraaid dan u hebt aangegeven, en afgedragen middels de voorlopige aanslag, dan betekent dat u over het hele jaar een bedrag aan belasting moet bijbetalen, namelijk: het bedrag dat u te weinig hebt afgedragen middels de maandelijkse voorlopige aanslag.

Gevolg A:

Minder winst dan aangegeven

Wanneer blijkt dat u minder winst hebt gedraaid dan de verwachte inkomsten die u hebt opgegeven, dan hebt u per maand eigenlijk te veel belasting afgedragen via de voorlopige aanslag. In dit geval zult u bij de definitieve aanslag dan juist geld terug ontvangen van de Belastingdienst, namelijk het totaal aan te veel betaalde maandelijkse voorlopige aanslag.

Gevolg B:

Wijziging voorlopige aanslag later weer terugdraaien

U kunt uw voorlopige aanslag op meerdere momenten gedurende het belastingjaar wijzigen. Dit betekent dat als u nu uw voorlopige aanslag laat wijzigen omdat u verwacht dat u  minder gaat verdienen, dan kunt u op het moment dat de economie lijkt te zijn bijgedraaid en uw winst toeneemt uw voorlopige aanslag ook weer wijzigen, zodat u bij de definitieve aanslag niet (zoveel) zal hoeven bijbetalen.

Sparren

Twijfelt u of u uw voorlopige aanslag wel of niet zult aanpassen? Neem dan gerust contact met ons kantoor op.

Zeker als wij uw boekhouding voeren, btw aangiftes verzorgen en/of uw jaarrekening opmaken, dan hebben wij voldoende kennis en inzicht in uw bedrijf om samen met u een gedegen inschatting te kunnen maken of het al dan niet verstandig is om uw voorlopige aanslag per maand bij te stellen.

 

Neemt u daarvoor gerust contact op met ons kantoor via 0596 63 00 14 of per e-mail via abdelfzijl@1-anders.nl

Zelf aan de slag:

voorlopige aanslag aanpassen

U kunt zelf uw voorlopige aanslag wijzigen, maar voordat u hieraan begint verwijzen wij u graag eerst nog naar de inhoud van onze disclaimer (opent in nieuw scherm).

 


In het kort staat in onze disclaimer dat 1&Anders / ABDelfzijl niet verantwoordelijk kan worden gehouden en ook niet aansprakelijk kan worden gesteld voor keuzen die u maakt of beslissingen die u neemt op basis van de door u gevonden informatie op onze website. Het zelf wijzigen van de voorlopige aanslag en de eventuele gevolgen daarvan, blijven te allen tijde uw eigen verantwoordelijkheid.

 


Hebt u liever hulp bij het wijzigen van uw voorlopige aanslag? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Als het om de inkomstenbelasting gaat waarvoor u de voorlopige aanslag wilt aanpassen, dan kunt u dat doen via de portal ‘Mijn Belastingdienst’ op de website van de Belastingdienst.

U hebt hiervoor DigiD nodig!

 

Het wijzigen van de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting kan via het ondernemersgedeelte op de website van de Belastingdienst: Mijn Belastingdienst Zakelijk.

 

U hebt hiervoor eHerkenning nodig!

 

1&Anders / ABDelfzijl

Wilt u de wijziging liever uitbesteden? Ons kantoor kan u van dienst zijn voor het wijzigen van uw voorlopige aanslag. Dit geldt zowel voor de inkomstenbelasting als voor de vennootschapsbelasting. Wij maken hiervoor gebruik van onze fiscale software. In combinatie met ons belastingconsulentennummer en ons (PKI-)veiligheidscertificaat kunnen wij uw wijziging direct doorzetten naar de Belastingdienst. Wij hebben uw DigiD hiervoor niet nodig. Neemt u gerust contact op voor meer informatie of om uw voorlopige aanslag voor u te wijzigen. U bereikt ons kantoor telefonisch via: 05 96 63 00 14 en per e-mail: abdelfzijl@1-anders.nl


Vanwege de Coronacrisis willen wij u verzoeken niet naar ons kantoor te komen als dat niet strikt noodzakelijk is. Dit is in het belang van uw eigen en onze gezondheid.

 

  • Inkomstenbelasting

  • Vennootschapsbelasting

gallery/ad9cec816b3b104a863eeddc792b176e