COVID-19:

Maatregelen voor ondernemers

gallery/logo_abdelfzijl
gallery/logo_1anders_180x60

Noordersingel 28

9934 AL  Delfzijl

abdelfzijl@1-anders.nl

Bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden

 

In ieder geval tot en met 19 juni 2020 hanteert de Belastingdienst een soepeler beleid voor het verlenen van uitstel van betaling voor de duur van 3 maanden. Middels één aanvraag kan in één keer voor alle hierna genoemde belastingsoorten uitstel van betaling worden aangevraagd.

Randvoorwaarden

Voorwaarde is wel dat u de belastingaangifte op tijd indient en u moet wachten met het indienen van uw betalingsregelingsverzoek totdat de Belastingdienst een (naheffings)aanslag aan u heeft opgelegd.

Wanneer u de Belastingdienst verzoekt tot het verlenen van bijzonder uitstel van betaling, terwijl er (nog) geen (naheffings)aanslag aan u is opgelegd, dan stuurt de Belastingdienst u een brief. In de brief wordt u uitgenodigd uw verzoek nogmaals in toe te sturen als u daadwerkelijk een (naheffings)aanslag hebt ontvangen. Het heeft dus geen zin om een verzoek in te dienen als er (nog) geen aanslag aan u is opgelegd. U dient een nieuw verzoek in te dienen op het moment dat u wel een aanslag hebt ontvangen. Eerder ingediende verzoeken worden niet opnieuw behandeld door de Belastingdienst.

 

Reikwijdte

U kunt bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting (B), Zorgverzekeringswet (ZVW), vennootschapsbelasting (VPB), loonheffingen (LH), omzetbelasting (btw), kansspelbelasting, accijns, verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing, energie- en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland.

 

Verloop

De Belastingdienst zal proberen om uw verzoek zo snel als mogelijk is te beantwoorden, maar dient dit in ieder geval binnen een periode van 6 weken te doen. Reageert de Belastingdienst niet op tijd, dan mag u hen hier op aanspreken: u stelt de Belastingdienst dan in gebreke.

De Belastingdienst verwerkt het verzoek zo snel mogelijk. Vanaf dat uw verzoek is ingediend, mag u de betaling uitstellen tot en met 3 maanden na uw verzoek.

Mogelijk ontvangt u in de tijd die tussen uw verzoek en de drie maanden uitstel zit nieuwe aanslagen opgelegd. Zolang deze nieuwe aanslagen worden opgelegd gedurende die eerder genoemde drie maanden, dan geldt het verzoek voor uitstel ook voor die aanslagen. Alle invorderingsacties van de Belastingdienst zullen worden stilgelegd voor de duur van drie maanden. Dat betekent dat u niet voor iedere aanslag keer op keer opnieuw uitstel van betaling hoeft aan te vragen. Deze regeling voor het aanvragen van uitstel van betaling voor de duur van drie maanden is ingegaan op 12 maart 2020 en geldt voor alle aanvragen die vanaf dat moment zijn aangevraagd.

 

Naheffingsaanslag met boete

Op het moment dat u uw aangifte niet op tijd betaald voor wat betreft de omzetbelasting en/of loonheffing, ondanks dat u uitstel hebt aangevraagd vanwege de coronacrisis, dan hoeft u zich hier nu geen zorgen om te maken. De Belastingdienst draait de opgelegde naheffingsaanslagen  automatisch terug, mits u een verzoek voor uitstel van betaling hebt ingediend. Het is dus niet nodig om bezwaar te maken tegen een eventueel opgelegde naheffingsaanslag gedurende deze periode.

 

Ontvangstbevestiging per brief

Ter bevestiging van de ontvangst van uw verzoek ontvangt u een brief. Ongeacht het aantal aanslagen waarvoor uw verzoek was bedoeld, ontvangt u slechts één brief. Doordat de Belastingdienst veel aanvragen verwacht ten gevolge van de coronacrisis die ons allemaal raakt, kan het ontvangen van de bevestigingsbrief overigens enige tijd op zich laten wachten.

Aanvragen

Uitstel van betaling kunt u op verschillende manieren aanvragen.

1. De meest eenvoudige vorm hiervan is het online in te vullen formulier dat u digitaal kunt insturen op het moment dat u een aanslag hebt gekregen van de Belastingdienst. Door op deze link te klikken gaat u rechtstreeks naar het formulier op de site van de Belastingdienst.

  • Let op: u hebt hiervoor DigiD nodig. Houdt ook alvast uw RSIN of uw BSN bij de hand, deze zal worden gevraagd bij het indienen van de aanvraag.

 

2. U kunt uw verzoek ook schriftelijk indienen. Dit is bijvoorbeeld een uitkomst indien u geen DigiD hebt. U verzoekt de Belastingdienst dan per brief om aan u uitstel van betaling te verlenen voor de opgelegde aanslagen voor de duur van drie maanden.

  • U dient in uw brief te vermelden dat u het uitstel aanvraagt, omdat u als gevolg van corona betalingsmoeilijkheden ervaart.
  • Vervolgens verstuurt u de brief, voldoende gefrankeerd, naar de Belastingdienst in Heerlen.
  • Het adres is: Belastingdienst, Postbus 100 te 6400 AC Heerlen.

 

Geen onderscheid

De Belastingdienst heeft toegezegd zowel de online ingediende als de schriftelijke ingestuurde verzoeken op eenzelfde wijze te zullen behandelen. Het maakt dus niet uit hoe u uw verzoek indient, zolang het aan de gestelde voorwaarden voldoet, op tijd is ingeleverd en is gemotiveerd, dan wordt het verzoek gehonoreerd. U krijgt dan uitstel van betaling voor drie maanden.

 

Dienstverlening

Wij kunnen uw verzoekschrift tot het verlenen van uitstel van betaling voor de duur van drie maanden voor u verzorgen.

Hebt u daar behoefte aan? Neemt u dan gerust contact op met ons kantoor. Telefonisch bereikt u ons via: 05 96 63 00 14 of digitaal, per e-mail: abdelfzijl@1-anders.nl